Mijn oudste wilde al een tijd zelf koken. De laatste keer dat hij naar de bieb ging, tipte ik hem om een kookboek voor kinderen mee te nemen. Dat werd “Coole kids koken”, van Jenny Chandler. Hij wilde in ieder geval een avondmaaltijd met dingen die hij zelf had uitgezocht. Met hulp van het boek, samen brainstormen en Google werden het Vietnamese gehaktballetjes met gepofte aardappel en een groene salade.
Het boek is fijn helder geschreven trouwens, met behalve recepten, ook leuke feitjes. Het begint met een inleiding en zet veiligheid voorop. Ideaal om kinderen tussen 7 en 13 zelfstandig [met eventueel wat begeleiding] te leren koken. De Vietnamese gehaktballetjes komen, met een kleine aanpassing, uit dit boek. Voor de groene salade werden we heel losjes geïnspireerd door de quinoa salade die er ook in staat.
Hollandse aardappels, Oosterse smaken én groene frisheid —>
Vietnamese gehaktballetjes met gepofte aardappel en een groene salade
Volgens het kookboek maak je de Vietnamese gehaktballen met verse knoflook én gember. Om de eerste keer zelf koken iets makkelijker te maken koos ik voor gemberpoeder. Omdat ik slecht slaap van verse knoflook, gebruikten we gemberpoeder.
Voor de ingrediënten hielden we de hoeveelheden uit het boek aan, voor vier personen. Met het gehakt draaiden we circa 17 balletjes zoals te zien op de foto, daar hadden we nog wel iets meer van gewild. Voor vier/vijf personen zou ik daarom een kilo gehakt aanhouden.
Van de gepofte aardappel hadden we al verwacht dat het bij de jongste geen succes zou zijn, onze middelste is ook nog geen grote eter. Daarom hebben we daar vier van gedaan; konden zij twee eentje delen.
450 gram half om half gehakt
3 bosuitjes
peper en zout
1 ei
circa 1 theelepel gemberpoeder
circa 1 theelepel knoflookpoeder
4 CêlaVíta gepofte aardappels met yoghurt/knoflooksaus [kant en klaar]
voor de groene Oosterse salade
250 gram sperziebonen
250 gram diepvries tuinerwten
half zakje wortels julienne
radijsjes circa vijf stuks
cashewnoten, ongeveer twee handen
Dipsaus Vietnamese gehaktballetjes
oestersaus
sesamolie
sesamzaadjes
ketjap manis
citroensap
2 bosuitjes
2 theelepels kristalsuiker
& verder
→ schaal voor mengen gehakt
→ kom voor de salade
→ keukenapparaat fijn malen cashewnoten
Bereidingswijze
Omdat de boontjes en tuinerwten langer moeten koken dan de gehaktballetjes bakken, is dat je begin. Zet de waterkoker aan, vul hem indien nodig eerst bij.
Punt de boontjes, halveer ze en doe ze in een pan. Voeg het kokende water en wat zout toe en breng het water weer aan de kook. Doe dan de diepvries tuinerwten erbij. Kook dit, wanneer het water nogmaals kookt, circa zestien minuten. Zijn de zestien minuten voorbij, giet je de boontjes en erwten af. Ze kunnen met wat boter en zout, terug in de pan.
De gepofte aardappels bereid je intussen in de magnetron. Om ze warm te serveren, haal je twee minuten van de magnetrontijd af. Is het eten bijna klaar om te serveren, warm je ze de laatste twee minuten en laat je ze een minuut na garen.
Vietnamese gehaktballetjes
Doe het half om half gehakt in een kom, snijd de bosuitjes heel fijn en spoel ze af. Doe ze daarna bij het gehakt, samen met het ei. Voeg de gember- en knoflookpoeder en peper en zout toe. Kneed dit alles goed door elkaar en draai er balletjes van de gewenste grootte van. Bak de balletjes rondom lekker bruin en laat ze met het deksel op de pan garen.
Maak de dipsaus; meng een eetlepel sesamolie met een eetlepel ketjap, citroensap, oestersaus, fijngesneden bosui en sesamzaadjes.
Terwijl de aardappels en gehaktballetjes hun ding doen, maak je de salade verder. De boontjes en erwten mogen van de pan in een schaal.
Oosterse groene salade met cashewnoten
Haal de radijsjes van de bos, haal kop en kont eraf en spoel ze schoon. Snijd ze dan in plakjes, reepjes of blokjes. Nu kan er wat van de wortel julienne bij. Rooster de cashewnoten in een pannetje en maal ze fijn in een foodprocessor of keukenapparaatje. Voeg ze toe aan de sla.
Een aantal ingrediënten van het dipsausje, gebruikten we ook voor de dressing; ketjap, citroensap en oestersaus. We pakten een grote lepel en deden een scheut van alles tegelijk op de lepel. Daarna sprenkelden we het over de salade. Als laatste voegde ik nog wat munt toe, dit is optioneel in verband met persoonlijke smaak.
Gepofte aardappel
De gepofte aardappels kunnen als ze klaar zijn op een bord. Snijd ze in als een frikadel speciaal en doe de bijgeleverde yoghurt/knoflook saus erin/over. Zoals je op de foto ziet, waren we iets te enthousiast…maar daar smaakte het niets minder om.
Serveren: je kunt natuurlijk alles in de keuken alvast op een bord doen, maar alles op tafel, zodat iedereen zelf kan bepalen wat en hoeveel hij wil is met salade altijd wel handig.