Mozzarella gehaktballen met tomatensaus met salade
Weekend

Mozzarella gehaktballen met tomatensaus

Dit gerecht is heel leuk om te koken met kinderen. Ze kunnen heel goed helpen de mozzarella blokjes in de balletjes te doen en de ballen te draaien bijvoorbeeld. Ook kunnen kinderen de gehaktballen door de paneermeel rollen én helpen met het maken van de salade. De frisse salade is een perfect bijgerecht als tegenhanger voor de mozzarella gehaktballen met tomatensaus. 

Om voor een extra groenteboost te zorgen, kun je de tomatensaus verrijken met courgette en/of paprika. Voeg een groene of gele paprika toe, dat zorgt voor extra kleur. Ook bleekselderij en worteltjes combineren goed. Voor kindjes die niet zo van salade houden, kun je er cherrytomaatjes, worteltjes en komkommer rauw bij serveren.

Rode uien, gehakt, tomatensaus en volkoren pasta, een heerlijke combinatie —>

Mozzarella gehaktballen met tomatensaus

Comfort food, warmte en liefde op een bordje. Er was eens een kandidaat bij Masterchef, Fred, volgens mij, die paneermeel aan de buitenkant van de Italiaanse gehaktbal deed. Joe Bastianich was verbijsterd, compleet in shock bijna. Maar waarom zou iets wat niet “normaal” is, niet onwijs lekker zijn? Ik besloot het ook te proberen. 

Mozzarella gehaktballen met tomatensaus

Met deze ingrediënten maak je een volkoren pasta met mozzarella gehaktballen en geraspte kaas voor vier personen.

500 gram rundergehakt 
1 ei
2 rode uien
rode pesto
1 bol mozzarella
tomatenblokjes blik
passata
paneermeel
verse basilicum ter garnering
Grana Padano
de volgende kruiden;

kruiden Mozzarella gehaktballen met tomatensaus

zeezout
4 seizoenen peper
paprikapoeder
rozemarijn
oregano

Ingrediënten Italiaanse salade

rucola sla mix
cherry tomaat
verse basilicum
overgebleven mozzarella
balsamico azijn
olijfolie
peper en zout

& verder

→ twee kommen/schalen
→ grove rasp
→ schaar om de basilicum te knippen

Bereidingswijze

Leg alle ingrediënten klaar en doe het gehakt in de ene schaal/kom en het paneermeel vast in het andere. Snipper de ui. 

Mozzarella gehaktballen met tomatensaus paneermeel

Rasp de Grana Padano en haal de mozzarella uit het zakje [denk om het vocht], snijd dit in blokjes. Doe de  helft van de uien bij het gehakt, met een eetlepel rode pesto, het ei en de kruiden. Kneed dit goed door.

Mozzarella gehaktballen met tomatensaus ei uien paneermeel

Wanneer het gehakt en de ingrediënten goed gemengd zijn, kunnen de mozzarella gehaktballetjes gedraaid worden. Neem een handje gehakt, duw een blokje mozzarella in het midden en rol er een gehaktballetje van. 

mozarella in gehaktbal met paneermeel

Als alle gehaktballetjes klaar zijn, doe je wat olijfolie in een voorverwarmde pan, om de gehaktballetjes te bakken. Daarna rol je de gehaktballetjes met mozzarella één voor één door het paneermeel.

gehakballetjes in paneermeel

Is een gehaktballetje rondom voorzien van paneermeel, dan leg je hem in de olie om te bakken. Draai ze af en toe even om, totdat alle gehaktballetjes in de pan liggen. Bak ze om en om bruin en laat ze op een zacht vuurtje doorbakken. 

gebakken Mozzarella gehaktballen met tomatensaus

Voeg de tomatenblokjes blik en de passata toe aan de pan met gehaktballen en schep dit voorzichtig om. Doe daarna de tweede helft van de uien in de pan, met nog wat kruiden en schep dit heel voorzichtig om. Nu kan het deksel op de pan en kun je rustig de salade maken.

Frisse tomaten mozzarella salade

Doe de rucola sla mix in een schaal en sprenkel een eetlepel olijfolie over de slamix. Strooi er wat peper en zout over en voeg de in reepjes geknipte basilicum toe. 

italiaanse salade

Snijd de cherrytomaat in partjes en snijd de overgebleven mozzarella eventueel in kleinere blokjes. Doe een eetlepel balsamico azijn, de tomaten en mozzarella bij de rucola slamix. 

Italiaanse saalade Mozzarella gehaktballen met tomatensaus

Extra tip: geroosterde pijnboompitjes of croutons, maken de salade nog iets lekkerder!

Serveren: Schep de volkoren pasta op een bord, met hierop een schep tomatensaus en gehaktballen. Strooi er de geraspte Grana Padano en geknipte verse basilicum over. De schaal/kom met sla kan gewoon op tafel, dit kan iedereen naar wens zelf opscheppen. 

Eet smakelijk!

 

Pinterest

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *