Dit gerecht is heel leuk om te koken met kinderen. Ze kunnen heel goed helpen de mozzarella blokjes in de balletjes te doen en de ballen te draaien bijvoorbeeld. Ook kunnen kinderen de gehaktballen door de paneermeel rollen én helpen met het maken van de salade. De frisse salade is een perfect bijgerecht als tegenhanger voor de mozzarella gehaktballen met tomatensaus.
Om voor een extra groenteboost te zorgen, kun je de tomatensaus verrijken met courgette en/of paprika. Voeg een groene of gele paprika toe, dat zorgt voor extra kleur. Ook bleekselderij en worteltjes combineren goed. Voor kindjes die niet zo van salade houden, kun je er cherrytomaatjes, worteltjes en komkommer rauw bij serveren.
Rode uien, gehakt, tomatensaus en volkoren pasta, een heerlijke combinatie —>
Mozzarella gehaktballen met tomatensaus
Comfort food, warmte en liefde op een bordje. Er was eens een kandidaat bij Masterchef, Fred, volgens mij, die paneermeel aan de buitenkant van de Italiaanse gehaktbal deed. Joe Bastianich was verbijsterd, compleet in shock bijna. Maar waarom zou iets wat niet “normaal” is, niet onwijs lekker zijn? Ik besloot het ook te proberen.
Met deze ingrediënten maak je een volkoren pasta met mozzarella gehaktballen en geraspte kaas voor vier personen.
500 gram rundergehakt
1 ei
2 rode uien
rode pesto
1 bol mozzarella
tomatenblokjes blik
passata
paneermeel
verse basilicum ter garnering
Grana Padano
de volgende kruiden;
zeezout
4 seizoenen peper
paprikapoeder
rozemarijn
oregano
Ingrediënten Italiaanse salade
rucola sla mix
cherry tomaat
verse basilicum
overgebleven mozzarella
balsamico azijn
olijfolie
peper en zout
& verder
→ twee kommen/schalen
→ grove rasp
→ schaar om de basilicum te knippen
Bereidingswijze
Leg alle ingrediënten klaar en doe het gehakt in de ene schaal/kom en het paneermeel vast in het andere. Snipper de ui.
Rasp de Grana Padano en haal de mozzarella uit het zakje [denk om het vocht], snijd dit in blokjes. Doe de helft van de uien bij het gehakt, met een eetlepel rode pesto, het ei en de kruiden. Kneed dit goed door.
Wanneer het gehakt en de ingrediënten goed gemengd zijn, kunnen de mozzarella gehaktballetjes gedraaid worden. Neem een handje gehakt, duw een blokje mozzarella in het midden en rol er een gehaktballetje van.
Als alle gehaktballetjes klaar zijn, doe je wat olijfolie in een voorverwarmde pan, om de gehaktballetjes te bakken. Daarna rol je de gehaktballetjes met mozzarella één voor één door het paneermeel.
Is een gehaktballetje rondom voorzien van paneermeel, dan leg je hem in de olie om te bakken. Draai ze af en toe even om, totdat alle gehaktballetjes in de pan liggen. Bak ze om en om bruin en laat ze op een zacht vuurtje doorbakken.
Voeg de tomatenblokjes blik en de passata toe aan de pan met gehaktballen en schep dit voorzichtig om. Doe daarna de tweede helft van de uien in de pan, met nog wat kruiden en schep dit heel voorzichtig om. Nu kan het deksel op de pan en kun je rustig de salade maken.
Frisse tomaten mozzarella salade
Doe de rucola sla mix in een schaal en sprenkel een eetlepel olijfolie over de slamix. Strooi er wat peper en zout over en voeg de in reepjes geknipte basilicum toe.
Snijd de cherrytomaat in partjes en snijd de overgebleven mozzarella eventueel in kleinere blokjes. Doe een eetlepel balsamico azijn, de tomaten en mozzarella bij de rucola slamix.
Extra tip: geroosterde pijnboompitjes of croutons, maken de salade nog iets lekkerder!
Serveren: Schep de volkoren pasta op een bord, met hierop een schep tomatensaus en gehaktballen. Strooi er de geraspte Grana Padano en geknipte verse basilicum over. De schaal/kom met sla kan gewoon op tafel, dit kan iedereen naar wens zelf opscheppen.