spaghetti met gehaktballen en basilicum
Weekend

Eenpans spaghetti met courgette en gehaktballen

Alles kan inspiratie geven voor een (h)eerlijke maaltijd. Maar de meeste inspiratie haal ik toch uit kookboeken of van TV. Vaak bedenk ik dan wel al wat ik anders zou doen. In dit eenpansgerecht van Kook mee met MAX van omroep MAX miste ik toch het vlees. Het kan prima zonder, maar ik maakte er een eenpans spaghetti met courgette en gehaktballen van. Spaghetti met gehaktballen is altijd goed immers en met een pan vol, heb je genoeg voor een weeshuis. 

Hoe de rest van het gezin er van zou eten, ik wist het niet, maar mij leek het ontzettend lekker. Mijn twijfel kwam nog het meest voort uit het gebruik van ansjovis en courgette. Rode saus en gehaktballen doen bij de meerderheid meestal wel goed. Het smelten van de ansjovis was vooral voor manlief een intrigerend aspect….Ook de angst dat het naar vis zou smaken stond voor hem echt centraal. Zonder de gehaktballetjes had het nog sneller op tafel gestaan, ook dat is een keuze. Door de tijd die het draaien en bakken van de gehaktballetjes kost, staat het gerecht in ieder geval in de categorie weekend.  

Alles in één pan & snel op tafel —>

Eenpans spaghetti met courgette en gehaktballen

Behalve rundergehakt voor de Italiaanse gehaktballetjes heb je het volgende nodig:

ingredienten eenpansgerecht spaghetti

rode uien
een blikje ansjovis
italiaanse kaas om te raspen
zwarte olijven
courgette
kappertjes
volkoren spaghetti
olijfolie
gehaktkruiden
oregano
maggi
2 tot 4 dl. water
cherrytomaatjes

& verder

→ schaal
→ snijplank en mes
→ wok of hapjespan met deksel

Wat moet je doen?

Doe het gehakt in een schaal en voeg de maggi, gehaktkruiden en oregano toe. Draai er ballen van bak ze in de olijfolie aan alle kanten bruin. Haal ze dan even uit de pan. 

ansjovis rode spaghetti

Schenk eventueel wat extra olijfolie in de pan en snipper de uien, doe de uien bij de olie in de pan. Voeg twee of drie ansjovisjes naar smaak toe en laat de uien glazig worden en de ansjovis smelten. Snijd ook de courgette, in blokjes garen ze het snelst. Doe de courgette bij de uien in de pan en roer door. 

kappertjes-rode ui-courgette

Wat je met de olijven doet, is een beetje aan jezelf. De één vindt het lekker om ze er heel door te roeren, de ander snijd ze door de helft of in partjes  (in mijn geval dat laatste, met name voor de kinderen). De olijven en kappertjes kunnen er nu in ieder geval bij in. Voeg ook de gehaktballen weer toe. 

tomatenblokjes pastasaus ansjovis

Gooi de tomatenblokjes uit blik bij de wokpan in en voeg ongeveer 2 dl. water toe, roer alles goed door elkaar. Kijk even hoeveel vocht je nu in de pan hebt en of het voldoende is om de pasta gaar te krijgen en weer wat in te dikken. Er kan altijd nog wat water bij.

bijgerechten heerlijke spaghetti met tomatensaus

Breek de pasta in kleine stukken en doe het bij de wokpan met het tomatenmengsel in, goed door elkaar roeren. Dan kan het deksel op de pan. Laat dit ongeveer acht minuten staan, onder af en toe roeren. Intussen kun je de kaas raspen en de basilicum plukken. Ook kunnen er wat olijven in een bakje, net als in partjes gesneden cherrytomaatjes. 

volkoren pasta-tomatensaus-zwarte olijven

Serveren: een eenpansgerecht, kan ook gewoon met een aantal scheppen op het bord. Dus pan op tafel en aan tafel allemaal! De bijgerechten zorgen ervoor dat iedereen naar wens kan garneren. 

aan tafel allemaal!

Pinterest

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *