Groente rijst met Oosters gemarineerde filet lapjes met gado gado saus
Doordeweeks

Groente rijst met Oosters gemarineerde filet lapjes

Groenterijst, klinkt interessant, vind je niet? Het is een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat er meer groente gegeten wordt als anders. Overal groente instoppen, is een ideale truc om kinderen groente te laten eten. Ze kunnen er niet omheen eten, wanneer het door de maaltijd heen zit. In dit geval, voegen we frisse groene groente toe aan de rijst. Hierdoor lijkt het eten ook meteen een stuk smakelijker én geeft het een mooi kleur mee aan de saaie witte rijst. Daarbij zorgen groenten op die manier ook voor een fijne smaaktoevoeging! We aten de groente rijst met Oosters gemarineerde filet lapjes en dat was een gouden combinatie.

In dit geval was de marinade een mengsel van bijeengeraapte kruiden en twee soorten ketjap, geïnspireerd door de varkenssaté marinade van Herman den Blijker. De groenten in de rijst waren tuinerwten [één van mijn ultieme go to qua kindergroente, boontjes staan ook hoog op de lijst] met als extraatje bosuitjes in ringetjes. Wat ik niet had verwacht; de rode uien werden ook gewoon met het vlees opgegeten. Onbewust nog een extra stukje verstopte groente.

Groenten, rijst en een heerlijk varkensvlees, afgemaakt met een kant en klare saus —>

Groente rijst met Oosters gemarineerde filet lapjes

Voor een nog iets gezondere variatie, kies je voor half om half of zilvervlies rijst. Om zilvervlies rijst zitten de vliesjes nog en dat maakt dat dit gezonde en pure rijst is. Uiteraard kun je nog meer varieren met groenten. Sperzieboontjes passen bijvoorbeeld ook heel goed bij dit gerecht. Op tafel kun je nog komkommer in schijfjes zetten.

Wat heb je nodig?

een kopje rijst per persoon
bosuitjes
diepvries tuinerwten
varkens filet lapjes [ongeveer 1 per persoon]
gado gado saus van Kokki Djawa

Voor de marinade

marineren Groente rijst met Oosters gemarineerde filet lapjes

rode uien
ketjap manis
ketjap asin
oestersaus
sesamzaadjes
honing
citroengras [gemalen]
gemberpoeder
paprikapoeder

Wat moet je doen?

Maak de marinade op gevoel van alle ingrediënten behalve de uien. Dat kan lastig zijn, maar maken, proeven, beetje erbij is voor mij altijd de beste manier om eten te maken. Snijd de rode ui naar wens in kleine stukjes óf partjes. De filet lapjes snijd je in reepjes of blokjes [afhankelijk van of je varkenssaté op een stokje maakt of het vlees los serveert. Laat dit even staan.

Kook de erwten én de rijst tegelijkertijd. De rijst zoals aangegeven op de verpakking. Snijd intussen de bosuitjes in ringetjes en was deze schoon. Maak intussen ook de Gado Gado saus van Kokki Djawa zoals op de verpakking staat. Ruwweg een half zakje per drie personen ongeveer.

marinade Groente rijst met Oosters gemarineerde filet lapjes met gado gado saus

Bak de varkens filet lapjes even aan en laat ze garen met het deksel op de pan. Roer af en toe door tot ze gaar zijn. Houd intussen de saus in de gaten. Meng bosui ringetjes door de rijst met doperwten.

Serveren de saus kun je serveren in een mooie kom, de rijst en filet lapjes kunnen apart in een schaal. Serveer je de filet lapjes als varkenssaté dan kun je de stokjes heel goed op een groot bord leggen. 

Eet smakelijk!

 

 

Pinterest

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *