roti maar dan anders
Doordeweeks

Roti met naanbrood

Of dit gerecht officieel Roti mag heten, weet ik eigenlijk niet. De gebruikte kruiden zijn rotikruiden, het is gemaakt met kip en aardappeltjes, maar zonder kousenband , pepers of rotivellen. Het heeft wel iets van dit Surinaams gerecht met aardappel, kouseband [Long Bean of Yard Long Bean] en kip, maar is niet volgens traditioneel recept gemaakt. Roti met naanbrood. Misschien zou het ‘Roti, maar dan anders’ moeten heten. Het is in ieder geval ontzettend lekker, in dit geval dankzij de Massala van Chan’s, het naanbrood en boontjes in plaats van kouseband. 

Mét een lekkere dot Griekse yoghurt, voor een beetje frisheid. Ook niet echt iets voor traditionele Roti. Ach, aan de andere kant, kouseband is toch een lange peul, een soort van uitgerekte sperzieboon. Kouseband en kip met masala is altijd een goede combinatie, hoe je het ook noemt. Chan’s Massala is een kerrie poedermix van zeven kruiden en specerijen naar eigen recept van de moeder van de eigenaar van Chan’s BV. En recepten met een lange geschiedenis [meer dan 40 jaar] zijn vaak de beste! Genoeg over de kruiden en de twijfel over de naam, gewoon maken en lekker aan tafel allemaal!

Roti, maar dan anders; met naanbrood en sperziebonen —>

Roti met naanbrood

In de inleiding gaf ik al een groot aantal ingrediënten weg, maar voor een goed overzicht en boodschappenlijstje, zet ik ze nog even op een rijtje. We zaten met vijf personen aan tafel, maar drie van de vijf aten alles. Omdat mijn smaak en die van man en kinderen zo anders zijn, deed ik de ingrediënten in kommetjes. Iedereen kon zo zelf kiezen en opscheppen. Vaak een goede manier om kinderen aan het eten te krijgen; zelf de regie in handen.

Wat heb je nodig?

vier naanbroden
Chan’s massala

Roti met naanbrood
kipfilet
Griekse yoghurt
ijsbergsla
krieltjes
cherrytomaatjes / snoeptomaatjes
spercieboontjes
paprikapoeder

& verder

→broodplank en mes
→ kommetjes en of schaaltjes voor de ingrediënten / een kom om de kip te marineren

Roti met naanbrood aantafelallemaal

Wat moet je doen?

Doe de rotikruiden in een schaal waar ook de kip bij in past. Gebruik eerst twee afgestreken eetlepels, je kunt altijd wat kruiden toevoegen. Snijd de kip in stukjes of reepjes en voeg toe aan de schaal. Roer dit goed door elkaar en laat even staan. Punt alvast de boontjes.

Wanneer de kip gemarineerd is, kun je aan de slag! Zet de wokpan op het vuur en bak de kip rondom bruin aan. Doe het deksel op de pan en roer af en toe door. Voeg eventueel wat water toe. Doe water in de waterkoker en daarna in de pan voor de boontjes, voeg de boontjes toe. Kook de boontjes ongeveer een kwartier/twintig minuten. Afhankelijk van hoe knapperig je de boontjes wilt houden. Als ze klaar zijn, giet je ze af en doe wat boter en zout in de pan. Deksel erop, even schudden en laten staan. Dit gerecht geeft wat afwas, want ook de krieltjes bakte ik in een aparte pan. Boter laten smelten, krieltjes lekker bruin bakken.

De Naan kun je bakken in de oven, maar met warm weer is het niet heel lekker om het huis nog extra op te warmen. Dan kun je prima voor een koekenpan kiezen, misschien zijn naabroden uit de koekenpan zelfs nog wel iets lekkerder! De broden kunnen zonder iets in de pan, gewoon lekker een tijdje op laag vuur aan beide kanten.  Terwijl alles in de pannen zit en zijn gang gaat, schud je de aardappels af en toe om, keer je de naanbroden én snijd je de tomaatjes en ijsbergsla.

Serveren Alles kan in de kommetjes, hou je daar nou niet van, dan zet je de pannen op tafel óf schep je in de keuken op. Dat is helemaal aan jou. Aan tafel allemaal! Oh, de paprikapoeder? Die kan over de Griekse yoghurt op je bord, maar kun je ook over de krieltjes strooien als je ze bakt.

Eet smakelijk!

 

 

 

 

Pinterest

 

roti surinaamse keuken maar dan anders

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *