Al een hele tijd wilde ik iets met venkel maken. Het bleef in mijn hoofd spoken, want toen het er eenmaal zat, kwam het in Masterchef steeds meer voorbij. Wanneer we Nederlands eten, eten de kinderen eigenlijk altijd het allerbest. Blote billetjes in het gras, boerenkool met worst of stamppot witte kool met leverworst zijn mijn eigen favoriet, met de eerste twee maak ik de kinderen blij.
Met gewone gekookte aardappelen en groente doe je me minder plezier. Dan maak ik er liever een klein feestje van. Afgelopen week aten we krieltjes uit de oven met saucijsjes en venkelsalade en dat was zeker voor herhaling vatbaar. Tuinerwten zijn een makkelijke manier om de kinderen groente te laten eten en combineren goed met venkel. De krieltjes werden next level dankzij de kruiden en de oven.
Gewoon Nederlands eten. Aardappeltjes, groente en vlees, maar dan lekkerder! —>
Krieltjes uit de oven met saucijsjes en venkelsalade
Heerlijke gekruide aardappeltjes uit de oven, een zalig worstje met een frisse zomerse salade. Worstjes bakken is makkelijk, want de pan doet het werk en de krieltjes zijn helemaal een picknick, want daar gaat de oven lekker zijn gang. De venkelsalade, dat is misschien nog het meeste werk, maar komt doordat we diepvries tuinerwten gebruiken én één ander gesneden moet worden.
Wat heb je nodig?
zakje frisee veldsla melange
venkel
diepvries tuinerwten
saucijsjes
krieltjes met schil
olijfolie
citroensap
balsamico azijn
middellandse zeezout
oregano
vier seizoenen peper
knoflook
boter om de worstjes te bakken
Met de kruiden kun je natuurlijk varieren, tijm of rozemarijn doen het ook goed over aardappeltjes die uit de oven komen. Wanneer je zalm bij de krieltjes serveert, kies dan eens voor dille over de ovenaardappeltjes.
& verder
→ koekenpan
→ ovenschotel
→ kookpan
→ schaal voor de venkelsalade
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook water in de waterkoker. Laat de koekenpan goed heet worden en smelt lekker wat boter in de pan. Wanneer de boter heet is, doe je de worstjes in de pan. Daarna kan de pan zijn werk doen. Zet het vuur middelhoog, doe een deksel op de pan en het enige wat je hoeft te doen is af en toe de worstjes draaien en er boter over heen te lepelen.
Doe het gekookte water in een pan en voeg lekker wat zout toe [vul de waterkoker opnieuw en zet hem weer aan]. Snijd de krieltjes in partjes en doe ze in de pan, breng het water weer aan de kook en laat de krieltjes in de schil zo’n vijf minuten doorkoken. Intussen doe je olijfolie in de ovenschotel en voeg je citroensap en de kruiden toe. Na de vijf minuten doe je de aardappeltjes in de ovenschaal en zet je ze voor 25 minuten in de oven. Schep ze na 12 minuten even om met een spatel.
Wanneer het water in de waterkoker weer kookt, doe je het in de pan waar je de krieltjes in hebt gekookt en kook je de diepvrieserwtjes beetgaar [vergeet de worstjes en aardappeltjes niet]. Was de venkel, snijd de onderkant eraf, verwijder de groene stengels en snijd de venkel doormidden. Haal het harde deel van de knol weg en snijd de stukjes venkel zo klein als je wilt.
De slamix kan in de schaal met de stukjes venkel, voeg de tuinerwten toe als ze afgekoeld zijn. Maak een dressing van olijfolie, citroensap, peper&zout en wat balsamico azijn en doe deze erover.
Serveren: de aardappeltjes kunnen in de ovenschaal op tafel, de worstjes leg je op een mooi bord of grote schaal en de salade kan in een mooie schaal.