Budget weekmenu voor het gezin
Weekmenu

Budget weekmenu voor het gezin

Met dit budget weekmenu kun je heerlijke en voedzame maaltijden voor je gezin bereiden zonder je budget te overschrijden. Door slimme keuzes te maken bij het kopen van ingrediënten en door te kiezen voor goedkopere stukken vlees en seizoensgebonden groenten en fruit, kunt u uw maaltijden betaalbaar en toch gezond en smakelijk houden.

Dit menu is bedoeld om u een idee te geven van wat je kunt eten zonder je budget te overschrijden en toch lekker en voedzaam voedsel te hebben voor uw gezin.

Lekker eten met een budget  —>

Budget weekmenu voor het gezin

  • Vegetarische chili met rijst met een salade van tomaten en komkommer
  • Gebakken aardappelen met gehaktballen & worteltjes en doperwten
  • Pasta met tomatensaus en groenten
  • Aardappel-preisoep met brood
  • Kip Kerrie met rijst
  • Vegetarische chili sin carne
  • Ovenschotel met gehakt, aardappel en groenten

Vegetarische chili met rijst

Ingrediënten:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 paprika, in stukjes
  • 1 blikje kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blikje zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blikje mais, uitgelekt
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Rijst

Bereiding:

  1. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de paprika toe en bak deze kort mee.
  3. Voeg de bonen, mais, tomatenblokjes, chilipoeder en komijnpoeder toe en breng het geheel aan de kook.
  4. Laat de chili sudderen op laag vuur voor ongeveer 20-30 minuten tot de saus wat is ingedikt.
  5. Kook intussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  6. Serveer de chili met de rijst.

Gehaktballen met gebakken aardappelen en worteltjes en doperwten

Ingrediënten:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 kilo aardappelen, geschild en in stukken
  • 500 gram worteltjes, schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • 250 gram doperwten

Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
    2. Meng het gehakt met het ei, paneermeel, ui, knoflook, zout en peper in een grote kom en kneed het geheel goed door.
    3. Rol kleine balletjes van het gehaktmengsel en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
    4. Bak de gehaktballetjes in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten.
    5. Kook intussen de aardappelen in een pan met water in ongeveer 15-20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze droogstomen.
    6. Verhit wat olie in een pan en bak de worteltjes en doperwten op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
    7. Bak de aardappelen in een andere pan met wat olie tot ze goudbruin en knapperig zijn.
    8. Serveer de gehaktballetjes met de gebakken aardappelen en de worteltjes en doperwten.

Pasta met tomatensaus en groenten

Ingrediënten:

  • 500 gram pasta
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 paprika, in stukjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • Zout en peper naar smaak
  • Parmezaanse kaas (optioneel)

Bereiding:

  1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  2. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de paprika en courgette toe en bak deze kort mee.
  4. Voeg de tomatenblokjes, Italiaanse kruiden, zout en peper toe en breng het geheel aan de kook.
  5. Laat de saus sudderen op laag vuur gedurende 10-15 minuten tot de groenten zacht zijn.
  6. Serveer de pasta met de tomatensaus en eventueel wat Parmezaanse kaas.

Aardappel-preisoep met brood

Ingrediënten:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 prei, in ringen
  • 3 grote aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 ml room
  • Zout en peper naar smaak
  • Brood

 Aardappel-preisoep met broodAfbeelding ter inspiratie

Bereiding:

  1. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de prei toe en bak deze kort mee.
  3. Voeg de aardappelen en groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  4. Laat de soep sudderen op laag vuur gedurende 20-25 minuten tot de aardappelen zacht zijn.
  5. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  6. Roer de room door de soep en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  7. Serveer de soep met brood.

Kip kerrie met rijst

Ingrediënten:

  • 500 gram kipfilet, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 gele paprika, in stukjes
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 blikje kokosmelk
  • Zout en peper naar smaak
  • Rijst

Bereiding:

  1. Verhit wat olie in een pan en bak de kipfilet tot deze goudbruin is.
  2. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze kort mee.
  3. Voeg de paprika’s, kerriepoeder, zout en peper toe en bak het geheel nog 1-2 minuten.
  4. Voeg de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook.
  5. Laat de kip kerrie sudderen op laag vuur gedurende 20-25 minuten tot de saus wat is ingedikt.
  6. Kook intussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.

Chili sin carne

Ingrediënten:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 gele paprika, in stukjes
  • 1 wortel
  • 1 blikje kidneybonen, uitgelekt
  • 1 blikje zwarte bonen, uitgelekt
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Rijst

Voeg eventueel avodaco en creme fraiche toe wanneer het budget dit toelaat

Chili sin carne

Afbeelding ter inspiratie

Bereiding:

  1. Snijd de wortel in blokjes en kook deze licht gaar. Snij ook alle andere ingrediënten.
  2. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de wortel en paprika’s toe en bak deze kort mee.
  4. Voeg de bonen, tomatenblokjes, chilipoeder, zout en peper toe en breng het geheel aan de kook.
  5. Laat de chili sin carne sudderen op laag vuur gedurende 20-25 minuten tot de saus wat is ingedikt.
  6. Kook intussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  7. Serveer de chili sin carne met rijst.

Ovenschotel met gehakt, aardappel en groenten

Ingrediënten:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 paprika, in stukjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 3 grote aardappelen, geschild en in blokjes
  • 200 gram geraspte kaas
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Verhit wat olie in een pan en bak het gehakt tot deze goudbruin is.
  2. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze kort mee.
  3. Voeg de paprika, courgette, aardappelen, zout en peper toe en bak het geheel nog 1-2 minuten.
  4. Schep het mengsel in een ovenschaal en strooi de geraspte kaas eroverheen.
  5. Bak de ovenschotel gedurende 30-35 minuten op 200 graden Celsius tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
  6. Serveer de ovenschotel met eventueel een frisse salade.

Tips om binnen budget te blijven:

♡ gebruik van aanbiedingen en koop seizoensgebonden groenten en fruit
♡ maak maaltijden van tevoren en vries ze in voor later gebruik
♡ koop goedkopere stukken vlees zoals gehakt of kippenvleugels in plaats van dure stukken vlees
♡ maak gebruik van restjes van de vorige dag om nieuwe maaltijden te maken
♡ koop ingrediënten in bulk en bewaar ze in de voorraadkast voor later gebruik

 

Hopelijk heb je weer wat inspiratie voor je weekmenu, met dit budget weekmenu voor het gezin. Wil jij een bijdrage leveren? Stuur dan snel een berichtje

 

aan tafel allemaal!

 

Photo planner by Covene on Unsplash

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *